joi, 17 mai 2012

CUM SE FACE VODKA




Vodka se produce foarte ușor.

Fermentat, distilat, turnat în pahare. Nu tu alchimie complexă, nu tu învechire în butoaie alese. Vodca n-are timp pentru fasoane, sute de milioane de însetați o așteaptă în fiecare zi ca pe apă.


Fiind prin definiție un alcool neutru, fără gust și fără culoare, vodca poate fi distilată aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început, se obținea din cartofi. În prezent, cele mai bune vodci se distilează din grâu (în Rusia) și secară (în Polonia). Pentru cei cu fițe, francezii distilează vodcă din struguri, în timp ce tăriile mai populare se fac din melasă și sfeclă de zahăr.

În prima etapă, legumele sau cerealele sunt puse într-o cuvă asemănătoare unei mașini de spălat. Prin rotire, echipamentul zdrobește ingredientele; “piure”-ului i se adaugă malț care va grăbi transformarea amidonului în zahăr.

Următorul pas e sterilizarea decoctului, prin fierbere și adăugarea de acid lactic. Această substanță crește aciditatea și ușurează fermentarea, ucigând bacteriile nedorite. Odată sterilizat, decoctul inoculat cu drojdie e pus la fermentat în tancuri închise, între două și patru zile.

Când zahărul s-a transformat în alcool etilic, începe distilarea. În general, vodca se distilează de mai multe ori – produsele premium pot trece chiar și prin cinci distilări.

DISTILAREA

Puține “vodcării” mai folosesc alambicul simplu; acesta, deși produce un alcool care păstrează din aroma ingredientelor folosite, nu e atât de eficient, iar distilatul nu are tăria necesară, trebuind rectificat (redistilat).
Majoritatea marilor producători se bazează pe alambicuri tip coloană de distilare, compuse din camere de vaporizare suprapuse. Decoctul fierbinte este “plimbat” în continuu prin aceste camere, până când vaporii de alcool se condensează în vârful coloanei de distilare. Alcoolul neutru rezultat nu are nici gust, nici culoare, dar se laudă cu o tărie de 95-100%.
Ată etapă importantă pentru viitoarea vodcă este filtrarea, care poate avea loc are loc atât în timpul distilării cât și după aceasta. În general se folosește cărbunele, dar producătorii mai extravaganți recurg la argint, cristale de cuarț sau orice altceva dă bine la marketing.
În final, alcoolul pur este combinat cu apă până își coboară tăria la 40%. Acum, vodca e gata să ajungă în pahare singură sau în cele mai surprinzătoare combinații, deși ceva ne spune că nu va rămâne mult acolo.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu