joi, 17 mai 2012

10 CELE MAI TARI BAUTURI TRADITIONALE

10. Mate argentinian




Deşi nu conţine alcool, această băutură care îţi ia minţile, cunoscută şi ca „băutura prieteniei” conţine stimulente precum cofeina. Se extrage din arbust yerba mate care se găseşte în Argentina, Paraguay, Uruguay şi Brazilia. Se consumă atunci când prietenii se adună în jurul unei tărtăcuţe de calabash, din care beau toţi, sorbind dintr-un pai din metal.



9. „Guinness” irlandez




Într-adevăr, băutura „Guinness” îşi face efectul dacă bei mai mult de trei pahare, dar merită amintită ca una dintre cele mai renumite băuturi tradiţionale din lume. „The Black Stuff” („Lichidul negru”), care iniţial s-a consumat la Dublin în secolul al XVIII-lea, există acum în orice bar cu influenţe britanice sau irlandeze, fie că te afli în Texas, fie în Taiwan. Încă se vinde foarte bine ţinând cont, în primul rând, de faptul că s-a dovedit ştiinţific a fi benefică inimii.



8. „Cachaça” brazilian




Această băutură dulce, în amestec cu  lămâie şi zahăr, reprezintă ingredientul esenţial al coctailului „Caiprinha” sau se poate consuma în combinaţie cu sirop de agrişe obţinându-se coctailului „Bombeirinho”. Lichiorul propriu-zis se obţine prin distilarea lichidului obţinut în urma fermentării trestiei de zahăr şi conţine de 48% alcool. În anumite regiuni este cunoscută şi sub denumirea de „agudente” sau „pinga,” dar indiferent unde se găseşte un lucru e cert, şi anume faptul că provoacă dureri de cap.



7. „Pisco” produs în America de Sud




De asemenea, „Pisco” este o băutură tradiţională în America de Sud,  îndeosebi în Peru şi Chile. Prin distilarea sucului de struguri se obţine o băutură cu o tărie asemănătoare vinului. S-a inventat în secolul al XVI-lea de catre coloniştii spanioli care încercau să prepare un fel de „Brandy”.  Ceea ce au făcut ei, de fapt, a fost un lichior acrişor care, în prezent se regăseşte în optzeci de tipuri diferite.



 6. Vodca rusească




Fiecare bar din lume serveşte vodcă dar niciunde nu este la fel de tare ca băutura originală din Moscova. Ceea ce o face atât de puternică este faptul că, în fond, vodca reprezintă un amestec de apă cu etanol, explicându-se astfel cauzele orbirii şi ale morţii care pot apărea dacă produse de proastă calitate promovate pe piaţa  negară sunt consumate în cantităţi excesive. Totuşi, această fiertură bună în zilele reci, care până în anul 1911 constituia 89% din cantitatea de alcool consumată în Rusia, se foloseste din ce în ce mai mult. Na zdorovje! (Sănătate!)



5. Uzo grecesc




Iniţial, când miroşi această băutură vei avea impresia că gustul vai fi asemănător cu cel al dulciurilor cu aromă de anason, însă aceasta este singura asemănare. După prima înghiţitură te vei simţi ca şi când ai fi fost lovit în cap cu o farfurie de porţelan, ceea ce face mult mai greu de înţeles de ce grecii o lungesc amestecandu-o cu apă. Alte băuturi asemănătoare se găsesc în Franţa, unde este numită „Pastis”, în Europa de est, numită „Mastika” sau în Italia, unde are numele de „Sambuca”. 



4. Tequila mexicană




Cel mai bun lucru la tequila este faptul că se produce din cactus, din agave, plante cultivate pe soluri vulcanice. Pare mai puţin interesant, nu-i aşa? De fapt, tequila este o băutură care datorită  tăriei sale este pe placul studenţilor, al celor cărora le place să se simtă bine şi al celor cărora le place sa dea ceva pe gât. În timp ce mexicanii o beau fără răsuflare având alături suc Sangria, occidentalii o preferă cu sare şi lămâie, iar europenii preferă varianta aurie cu portocală şi scorţişoară.



3. Sake japonez




Sake-ul, asemenea altor băuturi consumate în Japonia, este obtinut din orez. Se produce încă din anul 712, iar în prezent se consumă cu predilecţie la orice întâlnire de afaceri, evenimente tradiţionale sau seara, în oraş. În general, gustul său este dulce, asemenea celui al vinului, dar băutorii împătimiţi preferă varianta acrişoară care conţine 20% alcool.



2. Rakia – rachiul bulgăresc




Bulgaria este una dintre ţările cele mai afectate de faza iniţială a crizei bancare. După cele două războaie mondiale, după perioada comunistă şi apoi criza economică, afacerea cea mai profitabilă era comercializarea băuturilor fabricate acasă, atât din motive financiare cât şi practice – astfel s-a nascut rachiul*. In mod normal, această băutură poate fi făcută din orice, de la struguri, prune, pere şi cireşe la orice alt fruct recoltat toamna. Nativii o numesc „schnapps”  sau „brandy,” desi gustul ei este asemenator cu acela al unui spray cu 50% alcool pulverizat în gură.
* Unii spun ca rachiul este originar din fosta Iugoslavie. Sunteti invitati sa scrieti, mai jos, detalii despre acest subiect n.e.



1. Absint ceh




Ca de obicei, am lăsat-o pe cea mai bună şi  pe cea mai cunoscută pe primul loc. În jurul anilor 1800, s-a interzis consumul acestei băuturi alcoolice, renumită pentru faptul că l-a determinat atât pe Vincent Van Gogh să îşi taie o ureche cât şi pe Oscar Wilde să aibe halucinatii şi a dus la creşterea numărului de crime şi boli mintale. De atunci a fost reintrodusă pe piaţă, dar cu un conţinut mai mic de alcool decât cel original de 75%. Absint sau „zâna verde” este o băutură produsă din flori şi frunze de pelin şi în mod tradiţional, se varsă peste un cub de zahăr pentru a dilua aromele puternice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu